2810379750 bmi@hmu.gr

SAFE AORTA

Κατηγορία Εθνικό
Τίτλος έργου Σύστημα Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων για τη Νόσο των Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής Βασισμένο σε Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης
Φορέας Χρηματοδότησης
ΓΓΕΤ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΗ «Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό» (ID 16618) με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5149305
Συντονιστής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Εταίροι
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Πανεπιστήμιο Δυτική Αττικής
  • Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Διάρκεια 02/08/2023 – 01/12/2025 (28 μήνες)
Συνολικός Προϋπολογισμός έργου 2.457.948,50 €
Προϋπολογισμός ΕΛΜΕΠΑ
267.594,50 €
Ιστοσελίδα https://safe-aorta.biomed.ntua.gr/
Στόχος έργου

Το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής (ΑΚΑ) ορίζεται ως η μόνιμη εντοπισμένη διάταση που υπερβαίνει το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου (>3 εκ). Η κύρια επιπλοκή των ΑΚΑ είναι η ρήξη, η οποία αποτελεί την 13η πιο συχνή αιτία θανάτου και την 3η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα AΚA στις περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια τυχαίων ελέγχων ρουτίνας, επειδή είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Οι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με το κίνδυνο εμφάνισης ΑΚΑ είναι το κάπνισμα, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τα επίπεδα λιπιδίων, η υπέρταση, και η ύπαρξη στεφανιαίας, καρωτιδικής ή περιφερικής αγγειακής νόσου. Παρά την σαφή επιδημιολογική συσχέτιση με το ΑΚΑ, κανένας από τους συγκεκριμένους παράγοντες δε μπορεί να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη αιτία ή προγνωστικός δείκτης εμφάνισης ΑΚΑ. Παρά την πρόοδο στην Ιατρική, τα ποσοστά θνησιμότητας από ρήξη ΑΚΑ τα τελευταία 50 χρόνια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα που αγγίζουν το 80-90%.

Για άντρες άνω των 65 ετών και για γυναίκες που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων για την ανίχνευση πιθανού ΑΚΑ. Προληπτική επέμβαση συνιστάται στους ασθενείς με κίνδυνο ρήξης του ΑΚΑ που υπερβαίνει τον κίνδυνο παρέμβασης. Οι υπάρχουσες οδηγίες για την επεμβατική αντιμετώπιση ενός ΑΚΑ βασίζονται σε δύο κριτήρια, 1) στη μέγιστη διάμετρο με κρίσιμη τιμή τα 5.5 εκ. για άντρες και τα 5.0 εκ. για γυναίκες, και 2) στον ετήσιο ρυθμός αύξησης της διαμέτρου. Η υιοθέτηση της μέγιστης διαμέτρου ως δείκτη κινδύνου ρήξης βασίστηκε εν μέρει σε μια αναδρομική ανασκόπηση 24.000 διαδοχικών αυτοψιών κατά τη διάρκεια 23 ετών σε ένα μόνο ίδρυμα.

O βασικός στόχος της ερευνητικής πρότασης SAFE-AORTA είναι η ανάπτυξη ενός Συστήματος Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων (ΣΥΠΟΚΑ) για την ακριβή πρόβλεψη της μορφολογικής εξέλιξης και της πιθανότητας ρήξης ΑΚΑ. Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι του έργου είναι:
Στόχος 1: Υλοποίηση ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ανευρυσματικών ασθενών και ενοποίηση βάσεων ιατρικών δεδομένων των συνεργαζόμενων αγγειοχειρουργικών κλινικών.
Στόχος 2: Συλλογή μεγάλου όγκου αναδρομικών και προοπτικών δεδομένων για τη νόσο των ΑΚΑ
Στόχος 3: Ανάπτυξη του ψηφιακού διδύμου αορτής ασθενών με ΑΚΑ
Στόχος 4: Ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης της γεωμετρικής εξέλιξης και του κινδύνου ρήξης ΑΚΑ